Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Tapu Kadastro'dan dijital gayrimenkul değerleme sistemi geliyor

Tapu Kadastro'dan dijital gayrimenkul değerleme sistemi geliyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün gayrimenkul alım satım değerini yeniden belirleyecek bir model üzerinde çalıştığı bildirildi. Tapu ve kadastro bilgi sistemine entegre olacak olan bu yeni sistemin gerçek değerleme rakamlarını tutturması amaçlanıyor.

Türkiye’de oldukça gelişmiş bir tapu sistemi bulunurken bu sistem her geçen gün daha da geliştiriliyor. Türkiye genelinde 60 milyondan fazla parsel, 35 milyonu bağımsız bölüm olmak üzere hisseli, müstakil tapularla beraber 200 milyondan fazla tapu senedi bulunuyor. Tüm bu bilgileri muhafaza eden kurum olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ise gayrimenkullerin alım satım değerlerini yeniden belirleyecek olan bir gayrimenkul değerleme sistemi üzerince çalışıyor.

GAYRİMENKULLERİN DEĞER DEĞİŞİMLERİ TAKİP EDİLECEK

Kurulacak yeni sistem ile beraber tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyat kaydedilecek. Bu fiyat üzerinden değişimler takip edilebilecek. Böylelikle kamu yatırımları ile kamunun bazı imar düzenlemeleri neticesinde ortaya çıkan değer artışları tespit edilebilecek. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Gayrimenkullerin değerlerine ilişkin tüm bilgiler bu sistemde muhafaza edilecek. Ayrıca mülkiyet bilgileri de burada yer alacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetiminde yapılan çalışmalar ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2023 yılında bu yeni sistemi ülke genelinde kullanmaya başlayacak. Gayrimenkul değerleme hususunda yaşanan aksamaların önüne bu şekilde geçilebilecek. Ayrıca meselenin vergisel boyutu da bulunuyor. Gayrimenkul sahiplerinin sağladıkları değer artışları bir merkezden takip edilebilecek. Buna bağlı olarak doğru vergilendirme yapılabilmesinin de önü açılacak.

Son yıllarda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tapu sistemini dijital sistemler içerisine alabilmek için çok önemli hamleler yaptı. Bu hamleler neticesinde şu anda çok sayıda imkan kolay bir şekilde sağlanabiliyor ve bu şekilde vatandaşların tapu işlemleri daha kolay yapılabiliyor. 2023 yılında da tapu sistemi üzerinde çok farklı yeni sistemlerin faaliyete geçirileceği bilgisi veriliyor.

31 Ekim 2022 - 12:25:07 382 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)