Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Sanayi Bölgelerinde Kira Fiyatları Uçuşta Yüzde 102 Artış!

Sanayi Bölgelerinde Kira Fiyatları Uçuşta Yüzde 102 Artış!

Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) kira bedellerinde yaşanan yıllık artış oranının ortalama yüzde 102 seviyesine çıktığı bildirildi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından yapılan araştırmalarda, OSB'lerdeki arsa satış değerleri, fabrika kira değerlerindeki artışlar ve yapılaşma hakları konularında önemli bilgilere ulaşıldı. Firma sayısının artması ve ekonomik etkenlerin bu bölgelerdeki kira değerlerini etkilediği vurgulandı.

Genel Müdür Makbule Yönel Maya, OSB'lerdeki yıllık ortalama kira artışlarının yüzde 102 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Artışlarda öne çıkan iller arasında Malatya, Konya, Antalya, Eskişehir ve Sakarya'nın yer aldığını ifade etti. Kira artışlarının yıllık enflasyon oranını aşarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

Maya, deprem sonrası özellikle Konya ve Eskişehir bölgelerinde kira artışlarının yüzde 130 üzerinde olduğunu açıkladı. Artışların, arsa tahsislerinin tamamlanması ve talep ile enflasyon oranlarındaki artışla bağlantılı olduğuna işaret etti. Ayrıca, Sanayicilerin Anadolu'ya yönelişinin de kira artışlarına etki ettiğini belirtti.

Endüstriyel yapıların yatırım geri dönüşüm sürelerindeki azalmanın da altını çizen Maya, Türkiye genelinde ortalama amorti süresinin 17,9 yıldan 17,5 yıla düştüğünü paylaştı. En fazla kısalma Eskişehir ve Sakarya'da yaşanırken, İstanbul, Samsun, Adana ve Ankara illerinde daha sınırlı artışlar gözlendi.

Ayrıca Maya, OSB'lerdeki arsa değer artışlarının yıllık ortalama yüzde 92 olduğunu ifade etti. Bu artışlarda İzmir, Antalya, Manisa ve Ankara'nın öne çıktığı belirtildi. Enflasyonun üzerinde artışların sınırlı arsa arzı ve talep artışı kaynaklı olduğunu dile getirdi.

Bölgedeki doluluk oranlarının talebi gösteren önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Maya, Konya OSB'nin bir yıl içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştığına dikkat çekti. Sakarya'da ve İzmir'deki yüksek kira artışlarının, Tekirdağ'daki düşük doluluk oranlarının ise bölge talebini ve dinamiklerini değiştirdiğini aktardı.

17 Nisan 2024 - 12:42:16 56 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler: #inşaat #istanbul #gayrimenkul #emlak #sakarya
Reklam
Yorumlar(0)