Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Kira Geliri Beyan Dönemi Başladı! Gayrimenkul Sahipleri Dikkat!

Kira Geliri Beyan Dönemi Başladı! Gayrimenkul Sahipleri Dikkat!

Kira geliri elde eden mülk sahipleri beyanname verme sürecine girdi. Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren yeni kira beyanname süreci başladı Kira gelir beyannamesi nedir? Nasıl ödenir?

Milyonlarca gayrimenkul sahibinin kira beyanname dönemi resmen açıldı. 1 Mart itibarıyla başlayan bu süreç, 1 Nisan'a kadar devam edecek. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni uygulaması, kiracılar tarafından doldurulacak olan kira bildirim formunu da içeriyor. Bu form hem Dijital Vergi Dairesi hem de e-Devlet üzerinden erişilebilir durumda. Kiracıların dolduracağı formlar, mülk sahiplerinin beyanlarıyla karşılaştırılarak herhangi bir vergi kaçağının önüne geçilmesi hedefleniyor.
 

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri beyannamesi için kolları sıvadı. Gayrimenkul sahipleri için beyanname süreci, Mart ayının ilk gününden itibaren başladı ve Nisan başına kadar devam edecek. Beyanname, ne için ve nasıl doldurulacağına dair detaylar, mülk sahiplerince bilinmesi gereken önemli konular arasında yer alıyor. Bu yıl kiracılar da sürece entegre edilerek, kira bildirim formu aracılığıyla beyan sürecine aktif olarak katılıyorlar.
 

 

Beyanname zorunluluğu, 2023 yılında yıllık belirli tutarların üzerinde kira geliri elde eden mülk sahiplerini kapsıyor. Konutlardan elde edilen yıllık 21 bin liranın, iş yerlerinden elde edilen yıllık 150 bin liranın üzerindeki kira gelirleri beyan edilecek. Ayrıca 2024 yılı için bu istisna tutarının 33 bin lira olarak belirlendiği duyurulmuş durumda. Beyannameyi doldurmak ve ilgili vergileri ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi ya da Dijital Vergi Dairesi kullanılabilecek.
 

 

Eğer beyanname süresinde verilmezse özel usulsüzlük cezasına çarptırılacak olan mülk sahipleri, bu durumun ardından ayrıca vergi ziyaı cezasına da maruz kalabilirler. Kira beyanından kaynaklanan vergiler, Dijital Vergi Dairesi veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenip taksitlendirilebilir. İlk taksit Nisan'da, ikinci taksit ise Temmuz sonunda ödenebilir.

 

Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları da unutulmadı; onlar da Türkiye'deki mülklerinden elde ettikleri kira gelirleri için beyanname vermek zorunda. Elektronik ortamda doldurulacak beyannameler ve çeşitli ödeme seçenekleriyle, taksitlendirme imkanlarının sunulduğu bu süreç, gayrimenkul sahipleri için kaçınılmaz bir prosedür haline geliyor. Bu süreçte dikkatle hareket etmek ve belirlenen süreler içinde beyannamelerin doldurulması, herhangi bir cezai durumun önlenebilmesi için kritik öneme sahip.

 

 


 

2 Mart 2024 - 13:44:08 317 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)