Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Müteahhitlerin İsyanı Büyüyor:

Müteahhitlerin İsyanı Büyüyor: "Çimento Fiyatındaki %43 Zam Konut Üretimini Bitirecek!

Müteahhitlerin tepkisi her geçen gün büyüyor. Son on günlük periyotta çimento fiyatlarının yüzde 43'lük bir artış göstermesi, sektör temsilcilerini isyan noktasına getirdi. Giderek artan bu maliyetlerle konut üretiminin durma noktasına gelebileceğine dikkat çeken inşaat sektörü temsilcileri, durumu protesto etmeyi planlıyor.

Ülkemizin ekonomik belirsizliklerle boğuştuğu bir dönemde, konut sahibi olma hayalleri de zorlanıyor. Ali Can Polat tarafından hazırlanan haberde, geçen yıl 1,5 milyon Türk Lirası olan bir konutun inşa maliyetinin, bugün itibarıyla 2 milyon Türk Lirası'na yükseldiği belirtiliyor. Hazır beton ve çimentoda yaşanan fiyat artışları da bu yükselişin önemli sebepleri arasında gösteriliyor.

Çimento sektörü temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, fiyat artışının maliyetten bağımsız ve kabul edilemez derecede yüksek olduğu vurgulanıyor. Ticaret Bakanlığı'nın konuya müdahale etmesi çağrısı yapılmakta, hatta inşaat çalışmalarının durdurularak protesto edilmesi seçenekleri masada tutuluyor.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu fahiş zam karşısında net bir tavır koyuyor ve ülkemizdeki rekabetçi piyasa dinamiklerinin bozulduğunu, işçilik maliyetlerinin ciddi anlamda arttığını ve bu etkenlerin birleşmesinin müteahhitlerin konut üretme motivasyonunu azalttığını ifade ediyor. Tellioğlu'nun belirttiğine göre, İMKON olarak önümüzdeki hafta bir toplantı düzenleyecekler ve olası protesto yollarını ele alacaklar.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş ise yaşanan zammın sektör üzerindeki baskısına dikkat çekiyor ve dengelerin bu fiyat artışları ile bozulduğunu belirtiyor. Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da maliyetlerdeki artış ve öngörülemezlik nedeniyle yurttaşların kalitesiz inşaat projelerine yönelmek zorunda kaldığına işaret ediyor.

Konut satışlarının düşmesi ve artan maliyetler nedeniyle yeni projelere imza atılamadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu durumun vatandaşların konut sahibi olma hayallerinden uzaklaşmasına neden olduğunu vurguluyorlar. Artan fiyatlarla zorlanan müteahhitlerin ise yeni inşaatlara girişimi kaygıyla karşılıyor.

Çimento ve beton fiyatlarındaki ani ve yüksek fiyat artışlarına sektörden gelen tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı 3 Nisan'da devreye girmişti. Bakanlığın müdahalesiyle düzenlenen beton fiyatları bazı bölgelerde daha makul seviyelere çekilmiş olsa da sektör temsilcileri bu düzenlemenin yetersiz olduğunu belirtiyorlar.

 

 


 

24 Nisan 2024 - 17:19:15 35 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler: #sakaryaemlakilan #haber #emlak #yatırım #sakarya #Adapazari #konut # ev #arsa #tarla #sanayii #inşaat #müteahhit
Reklam
Yorumlar(0)