Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Kiracı, evinin boya masrafını kiradan düşürebilir mi?

Kiracı, evinin boya masrafını kiradan düşürebilir mi?

Kiracıların kiralamış oldukları evlerde oluşan boya masrafına dair nasıl hareket edebilecekleri merak ediliyor. Kiracı kiralama süresi içerisinde evi boyatırsa kira masrafını kiradan düşme hakkına sahip midir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında tadilat masraflarının kiradan düşülmek istenmesi sık sık rastlanılan sorunların başında geliyor. Kiracılar genellikle tüm masrafları ev sahibine yıkmak, ev sahipleri de kiradaki evleri için tek kuruş harcama yapmamak istiyorlar. Ancak meselenin hukuki boyutu çok bilinmediği için taraflar sık sık karşı karşıya geliyorlar. Mesele olan konulardan birisi de boya masrafları oluyor. Peki kiracı boya masrafını kiradan düşebilir mi?

BOYA MASRAFI KİRADAN DÜŞÜLÜR MÜ?

Kiralık evlerde boya meselesi oldukça karmaşık bir durumdur. Bazı genel haklar yaşanan bu sorunun çözümüne dair ipuçları vermektedir. Kira sözleşmeleri ile ev sahiplerine verilen yükümlülük gereği evin kiracının barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde ve en az kiralandığı sıradaki şartlarla muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yani zorunlu bir tadilat gerekiyorsa ev sahibi bu tadilata kayıtsız kalamaz. Zorunluk tadilata onay vermeyen ev sahibi kira indirimi ile dahi karşılaşabilir. Boya meselesinde ise özel koşullara göre masrafın hangi tarafın karşılaması gerektiğine dair hükme varılır.

Kiracıların boya konusunda esasında hukuken bir sorumlulukları yoktur. Boyalı bir evi kiralayan kiracı kiralama döneminin sonunda evin boyasına bir zarar vermemişse ve sadece boya zamanla eskimişse boya masrafı ödemek zorunda değildir. Kiralama süresi içerisinde evin boyası yenilenecekse boyanın durumuna göre karar verilmesi gerekecektir.

Evin mevcut boya durumunda bir sorun yoksa ve evin boyanmasını kiracı tamamen keyfi olarak istiyorsa bunun masrafı kiracıya aittir ve kiradan da kesinlikle düşülemez. Ancak evdeki boya kiracıyı rahatsız edecek kadar eskimişse ve bu eskimede kiracının boyaya zarar verecek bir durumu yoksa oluşacak boya masrafı ev sahibine aittir ve bu da kiradan düşülebilir.

8 Aralık 2023 - 18:16:17 160 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)