Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Kira artış oranı Nisan 2023 açıklandı! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

Kira artış oranı Nisan 2023 açıklandı! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak?

Türkiye'de kira fiyatlarına yapılacak olan zamlar belirli bir sistem ile tespit edilebiliyor. Bunun için de enflasyon rakamlarının büyük bir önemi bulunuyor. Nisan ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Nisan ayında uygulanacak olan kira artış oranı ile alakalı olarak son gelişmeler merak ediliyor. Mülk sahiplerinin kiralara uygulayabilecekleri zammın ne kadar olduğu açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon açıklaması ile kira fiyatlarına bu ay ne kadar zam yapılabileceği de ortaya çıktı. 

KİRA ZAMMI ORANI NASIL TESPİT EDİLİR?

Kira sözleşmeleri yenileneceği zaman kira artış oranı uygulanabilecek olan kira zammının üst sınırıdır. Mülk sahipleri kira fiyatların abu belirlenen oranın üzerinde zam uygulayamazlar. Bunun tek bir istisnası vardır. Kira artış oranının üzerinde kira zammı yapılacaksa kiracının buna itiraz etmemesi gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığı kira artış oranının tespit edilebilmesi için basit bir sitem uyguluyor. 

TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranlarına bakılarak kira zammı oranı tespit edilebiliyor. Bunun için son 12 aylık TÜFE oranının toplamına bakılıyor. Bu oran yüzde kaç ise o ayında kira artış oranı da o rakam oluyor. Bu şekilde tespit edilen kira zammı oranı ile kira fiyatlarına zam uygulanabiliyor. Mülk sahipleri kira zammı yaparken kiracıların rızası olmadan da yasal olarak bu oranı aşamıyorlar. 

KONUTLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL!

Kira zammı oranı ile alakalı olarak konutlara dair bir ayrıntı bulunuyor. Normalde kiralık konutların kira zammı oranı da bu yolla belirleniyor. Ancak bu durum geçici olarak uygulanamıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan yasal değişiklik ile beraber konut kiraları için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 zam sınırlaması getirilmesi. Bu süre içerisinde ev sahipleri konut kiralarını yüzde 25'ten fazla artıramıyorlar. 

KİRA ZAMMI ORANI YÜZDE KAÇ OLDU NİSAN 2023?

Kira zammı oranının yüzde kaç olarak açıklandığı merak konusu oluyor. Yapılan resmi açıklamalara göre Nisan 2023 döneminin kira artış oranı yüzde 70,20 olarak ilan edildi. Mart 2023 döneminde kira artış oranı yüzde 71,83 çıkmıştı. Kira sözleşmeleri Nisan ayı içerisinde yenilenecek olan mülklerin kiralarına yüzde 70,20 oranında kira zammı yapılabilecek. 

NİSAN AYI KİRA ZAMMI HESAPLAMA!

Konutlar için Nisan ayı kira zammı örnek hesaplaması:

Kira Fiyatı: 5.000 TL

Kira Zammı: Yüzde 25

Zam Miktarı: 1.250 TL

Zamlı kira: 6.250 TL

Konut dışı Nisan ayı kira zammı hesaplaması:

Kira Fiyatı: 5.000 TL

Kira Zammı: Yüzde 70,20

Zam Miktarı: 3.510 TL

Zamlı kira: 8.510 TL

14 Nisan 2023 - 15:09:38 247 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)