Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Son depremler sonrası Fay Yasası gündemde 

Son depremler sonrası Fay Yasası gündemde 

Türkiye son dönemde peş peşe son derece ciddi depremlerle sarsılırken Düzce depremi sonrası fay yasası bir kere daha gündeme geldi. Fay yasasında yapılan düzenleme ile 18 il hakkında kritik kararlar alınabilir. 18 İl içerisinde Sakarya'da yer alıyor.

Türkiye'nin pek çok ili ne yazık ki aktif fay hatları üzerinde yer alırken son dönemde peş peşe yaşanan depremler sonrasında fay yasası bir kere daha gündeme geldi. Özellikle de Düzce'de yaşanan şiddetli deprem bir kere daha Türkiye'nin acı deprem gerçeği ile yüzleşmesine neden olurken deprem riski yüksek iller için fay yasası tartışmaları yeniden alevlendi. 

İzmir'de 2020 senesinde yaşanan depremde ne yazık ki 17 bina yıkılmış ve enkaz altında 114 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan deprem ile fay yasası hakkındaki çalışmalar bir kere daha gündeme gelmişti. Aradan geçen 2 senelik uzun süreye rağmen fay yasası hakkında beklenen düzenleme ne yazık ki hayata geçirilemedi. Söz konusu yasa uygulamaya geçilirse 18 ilde hem 100 bin bina taşınacak hem de bu bölgelere yeni bina yapılması yasaklanacak. 

FAY YASASI İÇERİSİNDE ADI GEÇEN 18 İL HANGİSİ?

Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl.

FAY YASASI NEDİR, ÇIKARSA NELER DEĞİŞECEK?

Deprem riski yüksek olan iller için çıkartılması planlanan fay yasası ile aktif fay hattı geçen belirli iller için yapılaşma konusunda yeni düzenleme yapılması amaçlanmaktadır. Fay yasası çıkartılması durumunda belirlenen 18 ilde olası bir deprem anında hem can hem de mal kayıplarının en aza indirgenmesi noktasında gerekli önlemlerin alınması planlanmaktadır. 

Düzenlemenin yasalaşması durumunda belirlenen illerde yer alan konutlar ve yapılar kentsel dönüşüm projeleri ile taşınması amaçlanmaktadır. Fay hattı üzerinde yer alan riskli binalar yıkılarak bu binaların daha sağlam zemini olan alanlara taşınması sağlanırken listede İstanbul'un olmaması merak konusu olmuştu. İstanbul için özel bir çalışma yapıldığı bu nedenle listede yer almadığı belirtilmişti. 

14 Aralık 2022 - 12:32:25 355 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)