Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Şiddetli depremlere karşı çatkı sistemli ev önerisi!

Şiddetli depremlere karşı çatkı sistemli ev önerisi!

Deprem felaketinin ardından insanlar güvenilir yapı tarzlarına ilgi göstermeye başladılar. Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Aysun Özköse tarihi Safranbolu evlerinin çatkı sisteminin betonarme yapılara göre depreme karşı daha güvenli olabileceğini söyledi.

Deprem felaketinin yaşanması ve can kayıplarının çok fazla olmasının ardından insanlar güvenilir evlerde yaşamaya daha çok önem vermeye başladılar. Yeni bir ev planı yapanların sayısı hiç de az değil. Bu da depreme karşı güvenli yapılara dair ilgiyi yükseltti. Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Aysun Özköse depreme karşı güvenli olabilecek bir yapı tarzında öneride bulundu.

ŞİDDETLİ DEPREMLERE DAYANABİLİRLER

Tarihi Safranbolu evlerinin depreme karşı güvenli yapı tarzında örnek alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Aysun Özköse, “Safranbolu evleri 18., 19. ve 20. yüzyılın başlarında yapıldı. Bu tarihi evlerin yapımında binlerce yıllık deneyim ve ustalık kullanıldı. Bu süreçte gerçekleşen depremlerde Safranbolu evleri ayakta kalmayı başardılar. Safranbolu evlerinde çatkı sistemi çok iyi düşünülmüş bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemde ahşap taşıyıcılar belirli bir matematiğe dayandırılarak yerleştirilmişler. Sistem yatay yüklere karşı planlanmış ve bunun için de destekler kullanılmış. Geleneksel Türk evleri Safranbolu evleri gibi şiddetli depremlere dayanırlar.” dedi.

TAMAMEN ÇÖKME OLMUYOR

Safranbolu evlerinin sistemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aysun Özköse, “Bu evlerin sistemleri gereği depremde yapının bir sistemi hasar alsa dahi tamamen bir çökme gerçekleşmez. Çünkü bu evlerde her bölüm birbirinden bağımsızdır. Bir yapıda taşımaya yardımcı binlerce direk bulunur. Safranbolu evlerinin temeli kayaya dayandırılır ve bunun için temelde kaya bulunana kadar kazılır. İlk katlar 1 metre alınlıkta taş duvarla çıkılır ve evlerin duvarları neme karşı dayanıklı olsun diye kireç sürülür.” ifadelerini kullandı.

DEPREM ANINDA KAÇMA İMKANI OLUR

Safranbolu evlerinin yapı sisteminin yeni yapılacak evlerde de kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Aysun Özköse, “Çatkı sistemi ile yapılan evler güvenlidir. Bu evlerde deprem olması durumunda kaçma güvenliği olacaktır. Bir bölüm çökse bile diğer bölümler ayakta kalabiliyor. Tüm ahşap çatkılı evlerde bu böyledir. Geleneksel ahşap çatkılı yapılarda her 60 santimetrede bir dikmeler, yatay kuşaklar ve çapraz payandalar ile güvence altına alınır. Bu sistemle yapılan tüm evler depremde betonarme yapılardan daha güvenlidirler.” şeklinde konuştu.

6 Mart 2023 - 20:21:45 198 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)