Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Miras Paylaşımına Girilen Evde, Kim Ne Kadar Hisse Alır?

Miras Paylaşımına Girilen Evde, Kim Ne Kadar Hisse Alır?

Miras ortaklığına dahil her mirasçı için miras kalan evde oturma hakkı bulunmaktadır. Yani hiçbir mirasçı evi tek başına kullanım hakkına sahip olmaz.

Çünkü birden fazla mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir “miras ortaklığı” meydana gelir. Mirasçılar evin mülkiyetine elbirliği halinde sahip olur ve hiçbir mirasçı diğerinden ayrı olarak kendisine düşen payı elde edemez.

Miras Kalan Evde Tüm Mirasçılar Miras Oranlarınca Hak Sahibi Olurlar Mı?

Mirasçılar, miras kalan eve elbirliği mülkiyeti hükümleri uyarınca sahip olur. Terekeye el birliği ile sahip olunması halinde miras üzerinde mirasçılar birlikte tasarruf ederler.

Tapu Siciline kayıtlı bir taşınmaz üzerinde elbirliği mülkiyeti olması durumunda her bir malik aynı hakka sahiptir. Miras kalan ev üzerinde mirasçılar miras payları kadar değil eşit oranda hak sahibidir.

Mirasçılar Anlaşamazsa Ne Olur?

Her mirasçı, özleşme veya kanun gereği miras ortaklığını sürdürme zorunluluğu olmadığı sürece mirasın paylaşılmasını isteme hakkına sahiptir.  

Mirasçılardan biri tarafından diğer mirasçılara karşı ileri sürülen paylaşma talebi sonrasında mirasçılar arasında uzlaşı sağlanamayabilir. Örneğin terekede bulunan evi mirasçılardan biri satmak istemiyor ya da kullanımında mirasçılar arasında ev anlaşmazlığı çıkıyor olabilir.

Söz konusu durumlarda, mirasçılar anlaşamazsa herhangi biri tarafından “paylaşım (taksim) davası” açılır. Paylaşım davasında, miras ortaklığına son verilir ve mirasçıların kendi paylarına düşeni alması sağlanır.

Paylaşım davasında verilen karar neticesinde mirasçılar kendilerine özgülenen şeylere derhal sahip olurlar. Paylaşım davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

23 Mayıs 2023 - 17:00:11 70 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)