Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi faizleri düştü

İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi faizleri düştü

Kredi faizlerinde çok sert düşüşler gözlemleniyor. Merkez Bankası’nın tedbirleri kredi faizlerini son 25 ayın dibine çekse de bunun vatandaşa yansıması olmadı. Kredi faizleri düşse de bankalar kredi vermek istemiyorlar.

Merkez Bankası son aylarda politika faizinde bazı indirimler yaptı. Son olarak Ekim ayında 150 baz puanlık faiz indirimi yapılarak politika faizi yüzde 10,50’ye çekildi. Kasım ayında da 150 baz puanlık faiz indirimi yapması beklenen Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 9’a düşürüp orada kalması bekleniyor. Bu faiz politikasının bankaların kredi faizlerine yansıması ise oldukça karışık gerçekleşti.

SON 25 AYIN EN DÜŞÜK ORANI!

Bankaların ticari kredi kullandırmalarını önemseyen Merkez Bankası faiz indirimlerinin bu kredilere yansıtılması için bazı makroihtiyati tedbirler almıştı. 11 Kasım haftasının Merkez Bankası verilerine göre ticari kredilerin faiz oranı yüzde 15,72’ye kadar düştü. Bu aynı zamanda son 25 ayın en düşük kredi faiz oranı oldu. Ticari kredilerde en son 2 Ekim 2020 haftasında yüzde 15,33 oranında faiz uygulanıyordu.

KREDİ FAİZLERİ HER AY GERİLİYOR

Merkez Bankası, Ağustos ayında faiz indirimlerine başlamıştı ve o tarihten itibaren ticari kredi faizleri her ay gerilemeye başladı. Ağustos ayında bankaların ortalama ticari kredi faiz oranı yüzde 25,87 olmuştu. Şu anda ise o dönemden itibaren yüzde 10,54 oranında faiz indirimi olduğu görülüyor. Kasım ayının ilk haftasında yüzde 16,16 olan ticari kredi faizlerinde indirimler devam etti.

İHTİYAÇ, KONUT, TAŞIT KREDİLERİNDE İNDİRİM VAR MI?

Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasında bankaların vatandaşlara tüketici kredisi vermelerini teşvik etmek bulunmuyor. Bundan dolayı da faiz indirimlerinden konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri pek de etkilenmiyor. Merkez Bankası verilerine göre 11 Kasım haftasında ihtiyaç kredilerinin ortalama faiz oranı yüzde 30,86 oldu. Merkez Bankası, Ağustos ayında faiz indirimlerine başlamadan önce bu oran yüzde 34,25 olarak açıklanmıştı. İhtiyaç kredilerinde gelinen süreçte sadece yüzde 3,4 oranında faiz indirimi oldu.

Konut kredisi faizlerinde ise indirim yerine yükselişler meydana geldi. 19 Ağustos haftasında bankaların konut kredisi ortalama faizleri yüzde 18,41 oranındaydı. 11 Kasım haftasında ise konut kredisi ortalama faizleri yüzde 21,73’e yükseldi. Bu durum ipotekli konut satışlarında neden tarihi düşüşler olduğunu ortaya koyuyor.

Taşıt kredisi faizlerinde ise hafif bir düşüş takip ediliyor. 19 Ağustos haftasında bankaların taşıt kredisi faiz oranları yüzde 27,77 olarak açıklanmıştı. 11 Kasım haftasında ise bu faiz oranı yüzde 25,31’e geriledi.

KAMU BANKALARI KREDİ FAİZ ORANLARI NE KADAR?

Kamu bankaların kredi faiz oranlarında aylardır herhangi bir güncelleme yapılmadı. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ile kamu bankalarının ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi faizlerinde değişiklik olmadı. Ziraat Bankası aylık yüzde 1,79 faizle, Halkbank aylık yüzde 1,89 faizle ve Vakıfbank da aylık yüzde 1,91 faizle ihtiyaç kredisi veriyorlar. Kamu bankaları sıfır konutlar için aylık yüzde 1,20 faizle, ikinci el konutlar için ise yüzde 1,29 faizle konut kredisi kullandırıyorlar. Kamu bankalarının taşıt kredisi faizleri ise yüzde 1,59 ile 1,61 arasında değişiyor.

11 Aralık 2022 - 00:14:59 712 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)