Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Hasan Kargün taşınmaz ticareti belgesinin detaylarını anlattı

Hasan Kargün taşınmaz ticareti belgesinin detaylarını anlattı

Akademi Gayrimenkul Sahibi  Hasan Kargün, sakaryaemlakilan.com 'a emlak konusunda açıklamalarda bulunarak  arsa ve konut alım satımlarında yıllardır süregelen bir keşmekeşliğin sürdürüldüğüne dikkati çekti ve bu durumun ortadan kalkması ile teknolojinin nimetlerinden en verimli şekilde faydalanmamız gerektiğinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. 

Türkiye geneli baz alındığında çok büyük rakam ve meblağların söz konusu olduğunun altını çizen  Emlak Eğitmeni ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Sosyolog Kargün, alınacak tedbirler sonrası yıllardır gözyumulan keşmekeşliğin ortadan kalkacağını ve devleti kandırmanın son bulması gerektiğini belirterek, ‘’Belediyelerden rayiç komedisinin kaldırılması gerekiyor. Buna acil olarak düzenleme getirilmesi gerekiyor. Çünkü bu rayiç denilen bedel işlem başlangıçı olarak öngörülen bir bedeldir. Tapu dairesinde hangi işlemin yapıldığı ile vergi değeri nedir işlemidir kısaca. Hiçbir zaman yerin rayiç bedel üzerinden yapılan rayiç bedel değeri değildir. Biz belediyeye bu konuda şifaen müracaat ettik; onların bizlere verdiği cevap, vatandaşın lehine hareket ettikleri yönünde oldu. Emlak vergilerinin oranlarını asgari seviyelere düşürerek en uygun oranda rayiç bedeli pekala belirlenebilir.’’ diyerek, yıllardır yaşanılan bu durumun çok büyük bir sıkıntı olduğunu ve beraberinde devlet bünyesinde maddi gelir kaybı oluşturduğuna dikkati çekti.   

Geçmiş dönem Sakarya Emlakçılar Oda Başkanlığı adayı olan Hasan Kargün, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereği taşınmaz ticareti yetki belgesi alabilmeleri için emlak ofislerinin lise mezunu ve altındaki mezunlar için 1 sene, yüksekokul ve üniversite lisans mezunları için de 6 ay staj mecburiyeti getirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Burada bir kavram kargaşası ve yönetmeliğin eksik yorumlanışı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla 1800 saatlik Mesem Projesi, bakanlığın yürüttüğü 1800 saatlik usta  emlak komisyonculuğu belgesine yani en az bir yıl eğitime karşılık geliyor. Unutulmaya yüz tutmuş Mesem Projesine katılıp da 'emlak komisyonculuğu ustalık belgesine sahip olanların stajı ortadan kalkmıştır' diye bir ibarenin getirilmesi gerekir. Bununla alakalı bakanlığa müracatımız olacak." 

Eğitimler çok önemli

Akademik Gayrimenkulün sahibi, Emlak Eğitmeni, Kentsel Dönüşüm Uzmanı, Siyaset Bilimci ve aynı zamanda Sosyolog olan Hasan Kargün, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konu ve konuya ilişkin mesleğe dair bir çok eksik ve hatalarının bulunduğuna işaret ederek, "Emlakçılar halkla ilişkiler yeteneği fazla olan bir meslek dalı, dolayısıyla çeşitli müşteri kitleleri ile karşılaştıkları için bunlara teknik konudan ziyade -teknik konuları bugün bilgisayara girdiğinizde internette her türlü bilgi alabiliyorsunuz- sosyoloji eğitimi ile iletişim teknikleri konularında dersler verilmesi daha uygun olacaktır. Bununla birlikte resmi emlakçıların mesleğe daha hakim olması gerektirecek tedbirlerin alınması gerekiyor. Ayakçı emlakçığın son bulması lazım. İmam, öğretmen ve muhtarlar emlakçılık yapıyor, bunların ortadan kalkması gerekiyor. Devletin kayba uğramaması için mesleğin bir standartı olması ve her şeyin kayıt altına alınması gerekiyor. Tapu müracatlarında resmi emlakçı olması önemlidir." diye konuştu.

Her şey mevzuata uygun ölçekte olmalı

Emlakçılık sektöründe tapu daireleri başta olmak üzere mesleğin mevzuat ve yürütülmesine ilişkin detaylarının çok net ve belirgin olması gerektiğinin altını çizen Kargün, "Devletin gelirini olması gerektiği şekilde kayıt altına alınmasını sağlamalıyız. Mesleğin bir çerçeveye oturabilmesi için her kafadan ayrı ses çıkmasının önüne geçmek ve bu kuralların devlet tarafından belirgin çizgilerle oturtulması da gerekir. Alıcı ve satıcı gidip kendiliğinden talep açamamalı, biz bunu daha önceki dilekçelerimizde bakanlığa bildirmiştik. Sakarya Üniversitesi Emlak Mezunları ve Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı sıfatıyla bu yazıları yazmıştık. Gördüğümüz ve alanen de bilinen bu aksaklıkları söyleyip buna göre bunlara tedbir alınmasını, devletin kandırılmaması yönünde beyan verdik." diyerek, devletin bu konuda maddi olarak zarara uğratıldığını ve bu konuya ilişkin en kısa sürede olumlu ve kalıcı çözüm getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Son olarak kentsel dönüşüm projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hasan Kargün, orta ve uzun vadeli olarak projeler yürütülmesine dikkati çekerek particiliğin ülkeye yarardan çok zararı dokunduğunu ve bunun birçok konuda olduğu gibi kentsel dönüşüm projesine de zarar getirdiğini ifade etti.

31 Temmuz 2023 - 18:36:59 320 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)