Reklam
Filtrele
Reklam
Reklam
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
Sakarya Emlak İlan Facebook
Reklam
Depremde yıkılması kesin! Kolon kesildiği nasıl anlaşılır?

Depremde yıkılması kesin! Kolon kesildiği nasıl anlaşılır?

Kahramanmaraş depremi ile yıkılan çok sayıda binada kolon kesildiği ortaya çıkmıştı. Apartmanda kolon kesmek yasak mı, cezası ne kadar sorularına yanıt geldi. 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilde binlerce binanın çökmesine neden olmuştu. Yaşanan depremde çöken binaların büyük bir bölümünde kolon kesildiği iddia edilmişti. Özellikle de ikiz binalarda ve sitelerde diğer bloklar ayakta kalırken kolon kesildiği iddia edilen yıkılan binalar tehlikenin boyutunu ortaya çıkarmıştı. Pek çok vatandaşta oturdukları binada kolon kesilip kesilmediğinin endişesini duymaya başlamıştı. 

APARTMANDA KOLON KESMEK,  BİNA KOLONLARI KESİLDİ Mİ NASIL ANLAŞILIR?

Özellikle de altı dükkan, oto galeri, mobilya mağazası, kreş ve banka gibi alanların yer aldığı binalarda sık sık kolon kesildiği iddiaları gündeme geliyordu. Bu tip ticari alanlarda alan yaratmak için kolon kesildiği belirtilirken kendi evinin sağlamlığından emin olmak isteyen kişiler binalardaki kolonların peşine düşmüştü. 

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yüksel vatandaşları konu hakkında uyararak “İnşaat mühendisleri yapının mimari projelere uygun olacak şekilde uygun yerlere gerekli olduğu miktarda kolon yerleştiriyor. Hesaplar da bu kolonların bulunması durumuna göre yapılıyor. Yani bunlardan biri ortadan kaldırılırsa yapılan hesap modeli de tamamen değişiyor ve yapı o yükleri taşıyamaz hale geliyor. Önemli bir etki olan ve sistemin gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak olan deprem yüklemesi söz konusu olduğunda kolonların eksikliği durumunda yapının da göçmesi kaçınılmaz" diyerek bir üst katta bulunan kolonun alt katta da olup olmadığının incelenmesi gerektiğini söyledi. Kolon en üst kattan zemine kadar süreklilik teşkil ederken alt katta olmayan kolonun kesildiği anlaşılıyor. 

6 Mart 2023 - 20:21:06 238 Okunma
Editör: Haber Merkezi Etiketler:
Reklam
Yorumlar(0)